Muziekles

Jouw muziek, jouw instrument, jouw manier

Pianoles bij Marie-Astrid

 • Is pianospelen voor jou een bron van vreugde? Of een weg vol uitdagingen en frustratie?
 • Verlang jij naar een dagelijks (half)uurtje alleen voor jezelf?
 • Hou jij ervan om ontspannen en in je eigen tempo mooie muziek te maken?
 • Geniet je van het gevoel van de toetsen onder je vingers en dat je vingers soepel bewegen?
 • Word jij blij van een mooie zangerige pianoklank?
 • Wil je graag meer leren over jouw manier van leren? En zo sneller èn beter leren?

Als je op één of meerdere van deze vragen “JA!” zegt, dan is pianoles bij Marie-Astrid helemaal iets voor jou.

Bij de eerste vragen denk je misschien: trap nog eens een open deur in, wie wil / heeft dat nou niet? En dus begin je vol goede moed met pianospelen om er na kortere of langere tijd achter te komen dat het toch moeilijker blijkt te zijn dan je dacht. Het moment van de waarheid is daar: ben jij uit het juiste pianistenhout gesneden?

Iedere pianist komt een keer op dit punt, zelfs de hele goede. Wat het verschil maakt tussen de doorzetters en de afhakers is dit: gun je jezelf de tijd en wil je moeite doen om verder te groeien? JA? Geweldig van je en hier ben je aan het juiste adres!

Waarom zou jij bij mij les willen nemen?

 • Met plezier spelen is ontspannen spelen. Als je druk ervaart, kan dat spanning bij je geven. Mijn lesmethode helpt je ontspannen, zowel fysiek als mentaal.
 • Ik heb geleerd geduldig te zijn, maar vooral om de oorzaken van problemen te vinden en op te lossen. Dat kan ik jou ook leren.
 • Als je iets graag wilt, heb je er alles voor over en wil je doorzetten. Mijn studie aan het conservatorium heb ik afgebroken om bij een betere pianodocent te studeren. Daarnaast deed ik nog een andere opleiding. Uiteindelijk ben ik voor het staatsexamen piano geslaagd, vlak na de geboorte van ons eerste kind. De belangrijkste aanbeveling van de examencommissie? “Ga vooral lesgeven!” Kortom: ik help jou doorzetten en ken de (beren op de) weg als geen ander.

Je bent het waard!

Herinner je je nog dat je leerde lezen? Eerst leerde je de letters herkennen, daarna korte woorden en zinnen en na een tijdje las je al korte verhaaltjes. Misschien weet je nog wel, hoe leuk en spannend je dat vond. Leren en oefenen is leuk als je merkt dat je vooruitgaat.

Op school gebruiken docenten een lesplan om je te leren leren (of studeren). Voor sommige kinderen past dat lesplan prima, voor andere niet zo goed. In mijn lessen gaat het om jou, wat voor iemand anders werkt hoeft helemaal niet bij jou te passen. De ervaring leert dat mijn lesmethode goed werkt bij (hoog)begaafde en gevoelige personen, zowel kinderen als volwassenen.

Vraag je af bij het kiezen van een docent: past deze persoon bij mij? Voel je je prettig en veilig in de les? Wat wil je bereiken en op welke manier? Leer je steeds iets bij? Om dit laatste te kunnen meten, werk ik graag met een stappenplan voor het instuderen. Tenslotte geldt: meten = weten. Het stappenplan helpt je om vlot en goed iets nieuws te leren. Met oefenspelletjes maken we het herhalen leuk en zorgen we er samen voor dat je het helemaal in de vingers krijgt. Zo maken we doorzetten tot een goede succesgewoonte!

Je snapt waarschijnlijk al, dat het stappenplan steeds verder ontwikkeld wordt. Hoe meer mensen het gebruiken en mij vertellen hoe het voor hun werkt, hoe beter ik het kan invullen. Daarom geef ik het stappenplan GRATIS weg aan alle abonnees van Concert Service Themes, mijn tweewekelijkse blog, en natuurlijk aan al mijn pianoleerlingen.

Schrijf je dus NU in en ontvang het stappenplan om van frustrerend geploeter naar ontspannen en fraai pianospel te gaan! Daarna ontvang je iedere twee weken mijn blog boordevol praktische tips om goed studeren ook leuk te laten zijn.

Als je het stappenplan hebt uitgeprobeerd, hoor ik heel graag van je wat voor jou het beste werkt. Ook je vragen en opmerkingen over onderwerpen die er nog niet in staan, zijn erg welkom! En last but not least: deel ook jouw ideeën en inzichten op deze site, zodat we van elkaar leren.

Natuurlijk kun je ook gewoon een afspraak maken voor een vrijblijvende en gratis kennismakingsles. Laat een reactie achter in het commentaarveld hieronder of bel mij.
En tot die tijd: op jouw speelplezier!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ben jij een enthousiaste pianist(e), beginnend of gevorderd, die samen muziek maken serieus wil nemen? En is pianospelen voor jou een manier om ècht te ontspannen en om jezelf te uiten? Je bent bij mij aan het juiste adres om alles te leren wat je nodig hebt voor samen- of solospel.

Ben je voor je kind op zoek naar een pianodocente die samen met jullie op zoek gaat naar de unieke muzikaliteit die ieder kind in zich heeft en daarbij ook buiten de gebaande paden gaat? Die kijkt naar aanleg, voorkeuren en daarna lesmateriaal voorstelt? Kom dan vrijblijvend kennismaken en maak een afspraak voor een gratis proefles.

Misschien heb je al eerder les gehad, maar kwam je op een zeker moment niet verder? Vaak wordt in de eerste lessen al duidelijk, waar je op vastloopt en kunnen we gericht aan een oplossing werken, waardoor jij weer met plezier gaat spelen. Bijvoorbeeld:

 • vind je het nog steeds moeilijk om de noten van een nieuw stuk te lezen, ook al heb je al meerdere jaren les gehad?
 • Of vraag je je af, waarom het op bepaalde plekken steeds maar niet lukt door te spelen of de juiste toetsen aan te slaan? Ik kan je leren, hoe dat komt èn hoe je het voorkomt! Zo leer je ook hoe je effectief kunt oefenen.
 • Of wil je je bekwamen in liedjes begeleiden met een akkoordenschema? Schrijf je in op ons YouTube kanaal http://www.youtube.com/user/ConcertService/feed waarin ik stap voor stap uitleg hoe je akkoorden bij een melodie vindt. Het enige dat ik daarvoor van je nodig heb, is je naam en emailadres. Je ontvangt dan automatisch bericht bij iedere nieuwe video.

Wat mag je verwachten?

 • Ontspannen leren spelen, zowel fysiek als mentaal
 • Alles wat je nodig hebt aan speeltechniek, muziekkennis en inzicht in jouw leercurve
 • Om op eigen kracht en initiatief te kunnen spelen. Een goede docent maakt zichzelf overbodig, zodat je op een zeker moment zelf nieuwe stukken kunt instuderen. Wanneer je dit stadium hebt bereikt, gaan er veel deuren naar samen musiceren voor je open!

Laat mij vooral weten waar jij naar op zoek bent en geef je reactie of stel je vraag in het commentaarveld hieronder.

Pianoles voor kinderen

PIANOLES, ja leuk!!! Hou je van samen of in je eentje muziek maken, of wil je anderen begeleiden? Met de piano kan het allemaal! Vind je het leuk om twee dingen tegelijk te doen? En dan het liefst nog twee verschillende dingen? Ben je graag met je handen en vingers bezig? Heb je de zaken graag op een rijtje? Dan is de piano hèt instrument voor jou!

In de les werken we aan:

1. Op gehoor spelen. Om muziek te maken, heb je je oren nodig. We beginnen dus met liedjes, die je al kunt zingen of die je snel kunt aanleren. We hebben ook leren praten door te luisteren naar anderen. Toen we eenmaal goed konden praten, konden we gaan lezen. Zo gaat het ook met muzieknoten lezen. Door eerst je gehoor te trainen kun je (na een tijdje) muzieknoten “vertalen” naar klank, met andere woorden: kun je je voorstellen hoe een stuk klinkt door de noten te bekijken. Daarom blijft het luisteren en op gehoor spelen belangrijk, ook als je al noten kunt lezen. Trouwens, wat is er nou leuker dan een liedje dat je kent van de radio bijvoorbeeld, zonder noten te kunnen naspelen?

2. Een goede speeltechniek. Net zoals sporten leuk is als je een goede trainer hebt, zo is het ook met pianospelen. Het is een lekker gevoel als je vingers soepel bewegen en doen wat jij wilt. Bovendien krijg je er ook nog mooie muziek voor terug.

3. Leren studeren. Op les leer ik je hoe je lastige stukjes oefent. Je zult merken dat aanwijzingen vaak al werken na een paar keer proberen. En als je een nieuw stuk gaat oefenen, bekijken we eerst de moeilijke plekjes in de les. Zo leer je iedere les iets bij. Met het stappenplan dat je van mij krijgt, wordt het oefenen nog leuker.

4. Een goede muzikant worden: het allerbelangrijkste doel in de muziekles. Muziek maken is heerlijk als je er je gevoel in kunt leggen. En wat zo mooi is aan muziek: het is een taal die iedereen verstaat. Zelfs stukken die al honderden jaren geleden zijn geschreven, kunnen we nu nog steeds begrijpen en aanvoelen. En tot slot, maar zeker niet het minste, gaan we in de les eigen stukjes verzinnen waarin je jouw verhaal kunt vertellen. Een goede muzikant kan mensen met zijn of haar spel raken, ze kunnen erdoor worden ontroerd. Grote musici hebben een eigen, herkenbare stijl van spelen. In de les gaan we ontdekken, welke stijl van spelen bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.

Pianoles op de buitenschoolse opvang

Kinderen hebben volle agenda’s: school, sport, muziekles. Als buitenschoolse opvang (BSO) probeert u de kinderen een zo breed mogelijk aanbod aan activiteiten te doen. Concert Service biedt u de mogelijkheid van pianoles op of vlakbij uw eigen locatie. Onze lespraktijk is letterlijk op een steenworp afstand van BSO Tjoef in Dinther en de kinderen kunnen zelfstandig naar de les komen. Als u wat verder van ons vandaan zit, is dat ook geen probleem. Wij geven bij voldoende aanmeldingen ook bij u op de BSO les. Desgewenst kunnen wij bemiddelen bij de aankoop of huur van een piano. Mocht u geen lesruimte beschikbaar hebben, dan kan Concert Service u ondersteunen in het huren van ruimte in bijvoorbeeld een school of cultureel centrum nabij uw lokatie. Als kinderen actief met muziek bezig zijn op de BSO, biedt dat u ook een mooie gelegenheid om speciale gebeurtenissen muzikaal op te luisteren. Denk aan verjaardagen, feestdagen en jaarthema’s. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken!

Pianoles op school

Als professionele organisatie wilt u uw leerlingen vanzelfsprekend het beste onderwijs in de meest brede zin van het woord bieden. Concert Service staat u daarbij graag ter zijde, onder meer door het verzorgen van pianolessen tijdens de tussenschoolse en naschoolse opvang, maar ook door de introductie van een nieuwe methode om klassikaal piano te spelen. De methode is ontwikkeld door een Russische pianiste, die in de Verenigde Staten woont en werkt. De cursus wordt als compleet pakket aangeboden, dus inclusief boeken en instrumenten. Langjarig onderzoek in Berlijn heeft het belang van actieve muziekbeoefening op de basisschool overtuigend bewezen. De prestaties op taal en rekenen zijn significant beter dan op scholen waar muziek minder of niet in het lesrooster is opgenomen. Daarnaast zijn er duidelijke positieve effecten gemeten op de sociale vaardigheden en samenhang in de groepen. Bel of mail ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Pianoles voor tieners en jongeren

Wil je wel eens iets anders doen dan huiswerk maken en blokken voor proefwerken? Even ontspannen, je gedachten verzetten en gewoon lekker spelen, heerlijk toch. Dat kan, en zelfs op een manier die je ouders ook nog verantwoord zullen vinden! Geloof het of niet, maar studeren kan ècht leuk zijn, vooral als je ziet en hoort wat het resultaat van je inspanning is. Klassiek, pop, jazz, blues: met de piano kun je bijna alle kanten op die je maar wilt!

Pianoles voor volwassenen

Hebt u altijd al piano willen leren spelen of heeft u al eerder les gehad en wilt u het weer gaan ophalen omdat u het spelen mist? Gewoon voor uw ontspanning geef ik pianoles aan mensen zoals u:

 • Hoogopgeleide, hoogsensitieve en drukbezette professionals die een half uurtje per dag voor zichzelf willen
 • Moeders met opgroeiende kinderen en een druk gezinsleven
 • Vijftigplussers die eindelijk eens aan hun  “bucket list” willen toekomen nu ze er nog energie voor hebben

Op welk niveau u speelt maakt mij niet uit, beginners tot en met gevorderden zijn welkom. Het gaat uiteindelijk om het plezier dat u eraan beleeft. Los van pedagogisch en didactisch verantwoorde studiemethoden vind ik het belangrijk dat pianospelen vooral leuk voor u is. Veel mensen kunnen hun ei kwijt in het spelen. Schrijf vrijblijvend in op Concert Service Themes, onze tweewekelijkse online uitgave en ontvang een handig stappenplan dat u helpt snel en goed nieuwe stukken in te studeren. En wilt u liever meteen kennismaken, bel ons op of laat een reactie achter in het commentaarveld hieronder.

Pianoles in uw organisatie!

Steeds meer organisaties bieden hun medewerkers tertiaire arbeidsvoorwaarden als een bedrijfs-fitnessabonnement, onder het motto: een gezonde geest in een gezond lichaam. Een bedrijfsabonnement voor pianoles is goed voor lichaam èn geest. Goed voor het lichaam: aandacht voor het gebruik van de geëigende spieren voor grote en kleine bewegingen, ontspanning van schouders en armen vanuit een goede zithouding (preventief tegen rugklachten en RSI). Goed voor de geest: muziek maken is hersengymnastiek! Pianospelen in het bijzonder stimuleert de werking van beide hersenhelften, waardoor de verschillende hersenfuncties in de beide hemisferen meer tot ontwikkeling komen. Meerdere langjarige onderzoeken hebben uitgewezen dat dit positieve effecten heeft op zowel intellectuele als sociale capaciteiten. Bel of mail ons voor een vrijblijvende kennismaking.

Abonnementsvormen

Wij kennen verschillende abonnements-vormen voor pianoles. Voor een allereerste kennismaking stellen wij een 10 lessen kaart voor. Met deze kaart kunt u 10 lessen piano afnemen om te kijken of het u bevalt. Ons reguliere abonnement loopt een jaar en is gekoppeld aan onderwijsperioden. In praktijk betekent dit van augustus tot en met december en van januari tot en met juni. De eerste periode is meestal 18 of 19 lessen en de tweede periode 21 of 22 lessen. Dit is afhankelijk van de regionale vakantieindeling. In één jaarabonnement zitten altijd 40 lessen. Verreweg de meeste leerlingen nemen meteen een jaarabonnement af. Het is ook mogelijk om les aan huis te krijgen. Hiervoor wordt wel een toeslag per les gerekend in verband met de reiskosten en benodigde reistijd.

Koordirectie

Koordirectie voor kerkkoren Sinds 1986 is Marie-Astrid actief als kerkkoordirigente van zowel gemengde als dameskoren. Zowel in de katholieke als oecumenische eredienst heeft zij 25 jaar ervaring. Naast kennis van het bekende liturgisch repertoire, beschikt zij over een bovengemiddelde kennis van en ervaring met de liturgie. De liturgie is voor haar de inspiratiebron waaraan de keuze van muziek en liederen logisch is verbonden. U kunt er daarom verzekerd van zijn, dat iedere viering, of het nu een zondagsviering, een huwelijk of uitvaart betreft, een samenhangend geheel vormt. Klik op huwelijk of uitvaart voor meer informatie. Sinds 2002 is Marie-Astrid als dirigente/pianiste verbonden aan de Eindhovense Studentenkerk. De liturgie wordt in de ESK in nauwe samenspraak van de voorganger met de dirigente en het koor samengesteld. Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.

Koordirectie voor projectkoren

Steeds meer koren werken op projectbasis bijvoorbeeld bij het instuderen van een oratorium, opera, operette of musical, of er wordt een nieuw koor opgericht voor een speciale gelegenheid. Concert Service heeft ruime ervaring in huis om u zowel muzikaal als organisatorisch te ondersteunen. Naast het dirigeren van ons eigen projectkoor Vocaal Ensemble Cambiata, heeft Marie-Astrid een zeer brede ervaring als zangeres in meerdere projectkoren, waaronder het Nederlands Studenten Kamerkoor, het Brabantkoor en in 2012 het cursistenkoor van de Kurt Thomascursus. Door haar vakkennis en ruime koorervaring kan Marie-Astrid u adviseren over bezetting, te kiezen repertoire, geschikte repetitieruimtes en –tijden. Ook het verzorgen van een realistische planning kunt u haar toevertrouwen.

Koordirectie voor kamerkoren

Sinds 1992 is Marie-Astrid actief als dirigente van diverse kamerkoren met repertoire uit vrijwel alle stijlperiodes. De grootte van deze koren varieert van circa 10 tot 30 leden. Momenteel is zij als dirigente verbonden aan het Sons Kamerkoor. Daarnaast vervangt zij regelmatig collega-dirigenten.

Repetitor Houdt u als koor incidenteel extra stemrepetities bij grote of lastige stukken? Of gaat het juist om de koorharmonie na de afzonderlijke repetities? Door haar ruime ervaring als dirigente, pianiste en koorzangeres kan Marie-Astrid u die ondersteuning bieden waaraan het meest behoefte is. Naast het (bege)leiden van de stemrepetities, kan deze bijvoorbeeld bestaan uit specifieke stemoefeningen voor lastige passages en gehoortraining (melodisch, ritmisch en harmonisch). Desgewenst is ook een op maat gemaakte workshop of cursus mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

CD-opnamen en oefen CD’s

Veel koren koesteren de wens om een eigen audio CD te maken, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden als een jubileum of een bijzonder concert. Concert Service biedt deze service aan en heeft een unieke combinatie van muzikale en technische kennis in huis om zelfs al tijdens het repetitieproces opnames van uw koor te maken tegen een redelijke prijs. Bij een CD-opname komt veel kijken aan organisatie, techniek en last but not least aan planning. De meeste koren nemen terecht een lange voorbereidingsperiode om een definitieve opname te maken en beslissen afhankelijk van het resultaat of de CD uitgebracht zal worden of alleen voor eigen kring bestemd is. De dirigent heeft daarin een belangrijke stem. Kortom: de weg van plannen naar eindresultaat is onzeker en lang. Dat is jammer, want de huidige techniek biedt mogelijkheden om al veel eerder beslismomenten te bepalen. Aan de hand van proefopnames kunt u keuzes maken over bezetting, opstelling, akoestiek enzovoort, nog afgezien van het leereffect van het beluisteren an sich. Peter en Marie-Astrid Zeinstra begeleiden dirigent en koor ieder vanuit hun eigen invalshoek naar een resultaat dat aan de verwachtingen beantwoordt. Wij komen graag vrijblijvend met u en uw koor kennismaken. Klik hier voor meer informatie over CD-opnames. Informeer ook naar onze oefen CD’s: alle koorpartijen op een apart kanaal ingezongen boven een volledige opname, het ideale hulpmiddel om koorleden te trainen zelfstandig hun partij te zingen!

Workshops

Concert Service verzorgt workshops in allerlei soorten en maten: voor koren en ensembles in vaste en wisselende samenstellingen, als ontspanning of teambuilding, en op de volgende gebieden: koorvorming of sing-in, stemvorming, vrije (intuïtieve) improvisatie en ritme. Marie-Astrid heeft workshops verzorgd bij bedrijven en workshops op maat voor koren en vriend(inn)enclubs. Een workshop is een prima manier om uit te proberen welke manier van muziek maken (instrumentaal of vocaal, alleen of met anderen) je het meest aanspreekt, en ook om kennis te maken met Concert Service en ons dienstenaanbod. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën en concepten om muziek maken voor iedereen nog aantrekkelijker te maken en om bij te dragen aan de gunstige effecten die het musiceren heeft op het welbevinden en functioneren van mensen. Hierbij werken wij samen met collega-musici, maar ook met coaching professionals. Voor meer informatie over onze coachingsactiviteiten klikt u hier.

Zangworkshops

Samen zingen schept een band, het vraagt om vertrouwen in jezelf en in elkaar. Onze workshops zijn erop gericht deze vertrouwensband te creëren en vervolgens tot bloei te laten komen. Zingen biedt hiervoor goede handvatten, in de eerste plaats omdat het het luisteren stimuleert. De gezamenlijke ademhaling die nodig is bij koorzang synchroniseert het denken en de beweging binnen een groep. Zingen is het begin van alle muziek. Ook als ontspanning of om het pure plezier van zingen is een zangworkshop ideaal. Onze workshops zijn laagdrempelig en er is veel ruimte om gewoon lol te hebben met elkaar. Er wordt veel gelachen bij het zingen, echt waar! Een muzikale wandeling spreekt het hele lichaam aan. Het loopt lichter als je zingt, vooral in een groep. En wat te denken van een origineel vrijgezellen- of verjaardagsfeest? Desgewenst ook af te sluiten met CD opname, klik hier voor meer informatie.

Workshop noten lezen voor koren en zangers

Noten lezen is een hulpmiddel om muziek te onthouden en is erg handig, vooral bij het zingen. Wie het wil, kan het leren, zoals ook iedereen kan leren lezen. We hebben alleen onze stem en ons geheugen tot onze beschikking bij het zingen. In deze workshop koppelen we de noten aan het stem geven en het geheugen. Een noot symboliseert immers klank. Er zijn maar weinig mensen met een zogenoemd absoluut gehoor, maar het geheugen voor tonen kunnen we prima trainen. Hiermee is de workshop onmiddellijk praktisch toepasbaar en houdt u tijdens de repetities of lessen tijd over voor het “echte” muziek maken. Deze workshop kan daardoor een uitstekende voorbereiding zijn voor een concert met nieuw of onbekend repertoire. Vanzelfsprekend kijken wij daarbij naar uw specifieke vragen en stemmen de cursusinhoud daarop af. Om de behandelde stof nog beter te laten beklijven, is het ook mogelijk de workshop over meerdere data te verdelen. Voor meer informatie over onze concerten klikt u hier.

Laat een bericht achter