Hoe kom je tot studeren?

Kom je wel eens op les en heb je niet (genoeg) geoefend? En voel je je daardoor bezwaard? 😳

Dit blog gaat over de vraag: hoe kom je aan studeren toe, als je weinig tijd hebt? Hoe zou het voor je zijn, als je in beperkte tijd veel resultaat behaalt?

 

Neem de tijd om enthousiast te worden

Muziek is tijdskunst bij uitstek en dit in meerdere opzichten. Maat en ritme geleden en ordenen de tijd, voor iedere beweging is tijd nodig om de afstand te overbruggen en iedere tijdsperiode heeft hoorbare kenmerken. Hoe kun je dit gebruiken?

Door te luisteren naar een opname krijg je een beeld van het stuk en train je je muzikaal geheugen. Als je je de beweging van je vingers over de toetsen voorstelt, (spelen in gedachten) activeer je zelfs de betrokken hersengebieden. Hiervoor hoef je niet achter de piano te zitten.

Hoe bewuster je luistert, hoe meer je hoort: voor- en nazinnen, toonsherhalingen, ritmische versnellingen en vertragingen, zachtere of luidere stukjes en toe- of afnemende sterkte in passages. Je beeld van het stuk wordt completer, je onthoudt meer, en het belangrijkste: je gaat het steeds mooier vinden!

 

Maak een plan

Als je dan enthousiast bent geworden om het stuk te gaan spelen, kom je vanzelf in beweging. Het beeld in je hoofd moet nu vertaald worden naar concrete stappen om het in de vingers te krijgen en het je eigen te maken. Het loont de moeite om hier tijd aan te besteden, met concrete doelen voor ogen studeer je veel efficiënter.

In het stappenplan dat ik heb gemaakt, worden deze doelen duidelijk en ook het nut ervan. Iedere stap brengt je dichter bij jouw versie van de muziek. Herhalen wordt leuk door verschillende speelmanieren uit te proberen.

Bij musiceren gaat het niet alleen over je hersens gebruiken, ook je handen en hart spelen een belangrijke rol. Door te luisteren naar het stuk, heb je er een gevoel bij gekregen en ben je al gemotiveerd om het te gaan oefenen.

 

Kom in beweging

Nu ga je je hersenen “programmeren”, zodat je vingers doen wat jij wilt. In ieder stuk muziek zitten verrassingen, daar moet je op voorbereid zijn. Als je het meteen goed wilt doen, kan iets nieuws leren erg spannend zijn.

Het eerste wat je daarom nodig hebt om tot studeren te komen is rust in je hoofd en je hart. Van een vergissinkje leer je vaak meer dan van alles in één keer kunnen. Je ontdekt daardoor meteen waar de muziek je verrast. Begin dus rustig met kijken en nadoen en laat je verrassen.

Vaak is de verrassing een wending in de muziek: een versnelling of vertraging, een andere speelrichting of verschillende afstanden tussen de tonen en dus ook je vingers en de toetsen. Begin je na het schakelmoment te spelen en plak je daarna de twee passages aan elkaar, dan hou je je vingers èn je brein flexibel.

Jezelf controleren

Tijdens het spelen hoor je jezelf anders dan wanneer je een opname beluistert. Je spel opnemen is dan ook een goede controle. Heb je die mogelijkheid niet, “luister” dan naar je lichaam. Voelt de beweging zo ontspannen aan als je je had voorgesteld?

Waarschijnlijk zullen er enkele verschillen zijn. Onderzoek eerst de oorzaak daarvan en speel het dan pas opnieuw. Probeer dan ook iets anders: een andere vingerzetting, speel eens staccato (los) of legato, langzamer of juist sneller, enzovoort.

Het kan gebeuren, dat je beeld van het stuk daardoor verandert. Dat is niet erg, maar werkt juist verrijkend. Let er eens op, of je gevoel mee verandert met je interpretatie. Zolang je hart betrokken blijft en je hoofd alert, laten je vingers zich door beiden sturen.

 

Wat vind jij?

Deel in het commentaarveld hieronder met ons, wat jou helpt te beginnen met studeren. Jouw inzichten en ervaringen zijn ook voor anderen waardevol. En vond je dit nuttige informatie, deel het dan in jouw netwerk. Om je te bedanken voor je bijdrage, stuur ik je graag het complete stappenplan boordevol tips om studeren leuk te maken.:

En voor degenen die snel reageren, heb ik nog een bonus: de lezers die voor zaterdag 4 juli een reactie posten zijn speciale gasten op de workshop van zaterdag 11 juli, waarin je het stappenplan in de praktijk kunt beleven.