De waarde van zelf muziek maken

In iedere vorm betekent muziek maken interactie tussen jou en de ander. Tegelijkertijd brengt zelf musiceren je dichter bij je eigen aard. Door met aandacht te oefenen, word je je bewust van je automatismen en van je reacties op de muziek.

Luisteren leidt tot contact

Wie goed wil leren musiceren, begint met… LUISTEREN! Of je nu naar een eigen muzikale ingeving of die van iemand anders luistert, er klinkt iets en jij pikt het op. Hoe komt het bij je over, wat hoor je en hoe voel je je daarbij? Het luisteren brengt je in contact met jezelf.

Wie goed contact met zichzelf heeft, kan beter openstaan voor anderen. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. We hebben allemaal onze eigen reflexen en automatismen en wie tijd neemt voor zichzelf, is beter in staat om zich te verbinden met anderen.

Contact leidt tot verbinding

Muziek is een middel bij uitstek om verbinding te creëren. De verschillende hersengebieden die aangesproken worden bij musiceren, zijn ook actief in de interactie tussen mensen. Wanneer je studeert, neem je de tijd om nieuwe vaardigheden te trainen, zodat je in een ensemble aandacht kunt geven aan het samen musiceren.

Het is dus niet verwonderlijk, dat actieve muziekbeoefenaars sociaal beter presteren. Het effect van zingen of een instrument bespelen is vooral bij kinderen heel duidelijk. Een van de uitkomsten van het fameuze onderzoek onder basisschoolkinderen uit Berlijn: de klassen die muziekles hadden genoten, waren hechtere groepen en vielen positief op door hun gedrag naar elkaar en naar buiten.

Verbinding vanuit rust en ontspanning

In onze hectische samenleving die vol prikkels is, komen zeker gevoelig begaafde kinderen en volwassenen vaak niet aan de rustmomenten toe die zo belangrijk voor hen zijn. Iedere dag een half uur ontspannen muziek maken kan zo’n rustmoment creëren.

Hierbij is ontspanning wel het sleutelwoord. Een te grote prestatiedruk werkt averechts. Dat kan lastig zijn, want begaafde mensen stellen meestal hoge eisen aan zichzelf. Omdat veel dingen hen gemakkelijk afgaan, verwachten ze in korte tijd tot een goed resultaat te komen.

Geduld met jezelf hebben leidt bij musiceren tot grotere muzikale prestaties. Muziek is tijdskunst en rijpingstijd werpt vruchten af. Voor technische moeilijkheden kan een strak studieschema goed werken, maar voor het echte muziek maken moet je gewoon tijd nemen.

Ontspanning geeft ruimte

Zowel bij pianospelen als koorzingen treedt er een bijzonder fenomeen op: bepaalde taken worden geautomatiseerd, waardoor je andere taken met volle aandacht kunt uitvoeren. In feite ben je dus aan het multitasken! Of anders gezegd: door ten eerste bij jezelf te blijven, hoor je de ander beter.

Wie er tijdens het studeren voor zorgt dat alle informatie goed wordt opgeslagen, maakt emotionele en intellectuele ruimte vrij voor het samenspel. Daarbij maakt het niet uit, of dat met de andere hand of met andere zangers en musici is.

Ruimte en tijd voor jezelf

Het studieproces vraagt daarom om een actief bewust-zijn, een volkomen aanwezig zijn in het nu. Het enige tijdsbesef dat ertoe doet, is het metrum van de onderhanden muziek. Let wel: ik heb het over het metrum, nog niet over het ritme.

Wat betekent dit nu voor de waarde van zelf musiceren? Musiceren geeft dus ontspanning en brengt je in contact met jezelf. In het verlengde hiervan ligt dat de inspanning die je levert tijdens het studeren, ontspanning geeft in het samenspel.

Daarnaast biedt muziek als tijdskunst je de unieke mogelijkheid om de echo van de eeuwigheid te ervaren en tegelijkertijd volkomen in het nu te zijn. Een verademing voor ongeduldige perfectionisten!
Ik ben heel benieuwd welke waarde zelf musiceren voor jou heeft. Laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan met geïnteresseerde anderen: sharing is caring.