Minicursus: Speel Mozart in 1 week

Het verhaal en de muziek van Mozarts laatste opera Die Zauberflöte (De Toverfluit) spreken jong en oud aan. In de minicursus oefen je één van de koormelodieën waarop een nieuwe tekst is gemaakt. Daardoor leer je Mozart ook als persoon een beetje beter kennen. Iedere dag ontvang je een mail waarmee je een stap verder komt om het liedje op jouw manier in te studeren en te gaan uitvoeren. Want je wilt leren pianospelen met leuke liedjes!

Laat hieronder een reactie achter om in te schrijven, je ontvangt bericht zodra de cursus klaar is. Vermeld je ook, hoe je over deze cursus hebt gehoord, dan ontvang je bovendien een aantrekkelijke korting.

Op jouw speelplezier!

Lees meer

Workshop The magic of Mozart

Kom zaterdag 15 oktober met je hele familie muziek maken bij Boekhandel Bek Boeken & Bijzonders in Veghel en ervaar de magie van het Mozart – effect! Je bent welkom vanaf 14:30 uur. De workshop begint om 15:00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Klik op de video hierboven voor meer informatie.

Lees meer

Workshop Intermedii per la Pellegrina tot nader order uitgesteld

Tot onze spijt maken wij bekend, dat de workshop en concerten rondom de Intermedii per la Pellegrina op 6 en 7 februari in kasteel Heeswijk niet kunnen doorgaan.

Zoals waarschijnlijk bekend waren we nog op zoek naar deelnemers voor essentiële plaatsen die ingevuld moesten worden om het project te kunnen laten doorgaan, met name de baspartij in het koor en enkele orkestpartijen.

Bovendien is door gewijzigd beleid op het kasteel de in de informatie beschreven opzet in het gehele kasteel gewijzigd naar alleen de Wapenzaal en het Koetshuis, en zouden ook de concerten op zondagmiddag naar de Wapenzaal worden verplaatst.

De directe aanleiding voor de annulering echter werd het bericht van docent Marco Vitale dat hij een eervolle uitnodiging van de universiteit van Warschau ontving om daar van ...

Lees meer

Uniek muziekproject: Intermedii per la Pellegrina (1589)

“Intermedii per La Pellegrina (1589)” in de unieke museumruimtes van Kasteel HeeswijkWapenzaal Kasteel Heeswijk

op zaterdag/zondag 6 en 7 februari 2016.

Zie ook www.kasteelheeswijk.nl en www.pellegrina.nl

Deze muziek wordt maar zelden in Nederland uitgevoerd, voor musici en publiek wordt de uitvoering extra  spannend in de passende museumzalen van kasteel Heeswijk, vol met allerlei vormen van kunst uit de 14e tot 19e eeuw.

Inmiddels hebben zich al veel deelnemers aangemeld, maar er zijn nog steeds plaatsen beschikbaar. Vooral bassen en violisten zijn zeer welkom.

De op Carnavalszondag 2015 op kasteel Heeswijk uitgevoerde opera King Arthur van Purcell was een groot succes voor de musici en bezoekers.

Daarom wordt er in het hele Carnavalsweekend een mooi alternatief geboden worden voor het Carnavalsfeest:

Lees meer

Meer ondersteuning voor ontspannen pianospelen!

Wil jij ontspannen pianospelen, maar weet je niet precies hoe je dat kunt aanpakken?

Wil je meer resultaat halen uit je oefenen?

En wil je dat ook op een leuke en speelse manier bereiken?

Dan is mijn nieuwe eBook “Ontspannen pianospelen” net iets voor jou. Schrijf je snel in het scherm hiernaast, dan ontvang je het eBook binnen enkele minuten!

Ik wens je veel speelplezier.

Lees meer

Ludovico Einaudi: de ideale muziek om je gedachtenstroom in te dammen

Word jij ook zo relaxed van de muziek van Ludovico Einaudi? En speel je al pianomuziek van hem? In dit blog geef ik je tips en tricks om ook zijn langere composities snel en gemakkelijk in te studeren èn hoe je daarbij ontspannen kunt blijven spelen. Daarnaast ga ik in op de vraag waarom zijn composities zo rustgevend zijn.

Analyse: bekijk de structuur

Einaudi heeft een heel herkenbare schrijfstijl en structuur in zijn werken. De basis is vrijwel altijd een cadens (akkoordopeenvolging) van twee tot vier akkoorden. Daarboven zit vaak een herhaald motief van enkele tonen in een regelmatig ritme. De bovenstem tenslotte beweegt zich daar ritmisch vrij boven.

Deze duidelijke structuur helpt jou bij het instuderen. Je kunt verschillende stemmen of partijen horen...

Lees meer

Continued music making against deaf ears

All too often a beginning loss of hearing gives reason to stop making music. An absolute shame, especially because active musicianship has such positive effects on the preservation of brain capacity and learning abilities, not to mention the social consequences of the loss of hearing.

One of the most important things a musician must learn, is listening and good listening goes beyond hearing. But what if you don’t hear well (any more)? When hearing becomes difficult, something remarkable happens in our brain: it develops new connections to compensate for this. How can you use this to your advantage?

A growing number of also younger people depend on hearing aids as a result of hearing loss...

Lees meer

Hoe kom je tot studeren?

Kom je wel eens op les en heb je niet (genoeg) geoefend? En voel je je daardoor bezwaard? 😳

Dit blog gaat over de vraag: hoe kom je aan studeren toe, als je weinig tijd hebt? Hoe zou het voor je zijn, als je in beperkte tijd veel resultaat behaalt?

Neem de tijd om enthousiast te worden

Muziek is tijdskunst bij uitstek en dit in meerdere opzichten. Maat en ritme geleden en ordenen de tijd, voor iedere beweging is tijd nodig om de afstand te overbruggen en iedere tijdsperiode heeft hoorbare kenmerken. Hoe kun je dit gebruiken?

Door te luisteren naar een opname krijg je een beeld van het stuk en train je je muzikaal geheugen. Als je je de beweging van je vingers over de toetsen voorstelt, (spelen in gedachten) activeer je zelfs de betrokken hersengebieden...

Lees meer

Muziek is emotie, mooi hè?!

Krijg je ook energie van muziek maken, of kost het je juist veel? En vraag je je af hoe dat komt? Dit blog gaat over de rol die de gevoelscentra in de hersenen spelen bij het musiceren. Ja, je leest het goed: emotie is ook een hersenactiviteit.

Emotie wordt vaak omschreven als energie in beweging (motion) en deze definitie past heel goed bij muziek. In ons alledaagse spraakgebruik krijgt de term “emotie” nog al eens een negatieve lading mee. Je bent / reageert emotioneel, gebruik liever je verstand. Kijkend naar het verschil tussen deze woorden: ver-stand, e-motion, vraag ik me af: hoe komen deze begrippen binnen?

Nu wil ik hier niet bepleiten om het verstand maar overboord te gooien, maar juist om de emotie aan boord te halen in plaats van het kind met het badwater weg te gooien! Ener...

Lees meer

Magnepans, methode Gort en geluidskwaliteit

Hoe belangrijk is geluidskwaliteit voor jou? Krijg je ook hoofdpijn van bonkende boxen, “laut aber nicht schön” zingende koren en hard pianospel? Of de kriebels van niet of slecht op elkaar afgestemde stemmen en instrumenten?

In dit blog ga ik in op de overeenkomsten tussen de favoriete luidsprekers van mijn echtgenoot, die hij al dertig jaar trouw is, de methode van mijn pianodocent Henk Gort, die ik inmiddels ruim vijfentwintig jaar gebruik, en de geluidskwaliteit die het verbindende element is tussen deze twee zaken.

Geef ruimte aan je muziek

Onze grootste Magnepan luidsprekers zijn bijna even groot als een deur en naast de plaats waar ze staan moet je ook ruimte eromheen vrij houden om het geluid tot zijn recht te laten komen. Maar dan heb je ook wat!

  • Uiterst precieze en ruimteli...
Lees meer